Opvoeding en opleiding

Veulens leven dag en nacht buiten in de merriekudde het hele jaar door. Vanaf de geboorte leren ze de mens kennen als respectvol en veilig, met duidelijke grenzen en leiderschap. Vanaf de derde week gaan ze mee uit rijden met de moeder op het domein. Ze hollen, springen en genieten telkens van dit uitstapje. Wat later gaan ze gehalsterd mee in het dorp en leren auto’s, tractoren, fietsen kennen. Koorts nemen, hoefjes optillen, blijven stilstaan, halsteren, de mens volgen aan een touw... op 3 maanden kunnen ze dit.
Na 3 maanden kunnen ze alleen met de andere merries in de paddock blijven terwijl er buiten de paddock met de moeder gewerkt wordt. Alles gebeurt geleidelijk.
De merrieveulens worden op natuurlijke wijze gespeend en blijven in de kudde. Vanaf 9 maanden laat de moeder het veulen minder en minder toe te drinken waardoor de melkproductie afneemt en uiteindelijk stopt. Hengstenveulens blijven 9 tot 11 maanden (afhankelijk van hun dominantie) in de merriekudde en verhuizen dan naar de hengstenkudde. Het hengstenveulen onderwerpt zich aan de leider hengst en de oudere hengsten, respecteert de natuurlijke hiërarchie en wordt op zeer korte tijd deel van de kudde.

De jonge hengsten worden pas verkocht na 3 jaar, als ze geleerd hebben gezag van de oudere hengsten en van de mens te respecteren. Zo worden het sterke, zelfzekere hengsten die zeer makkelijk in contact zijn met de mens en fysiek en psychisch ook makkelijk te trainen zijn.
Tegen 3 jaar zijn ze trailer- en verkeersmak. Tussen 2 en 3 jaar gebeurt er heel veel grondwerk, los, aan de lounge en aan de hand. De jonge hengsten krijgen ruimte om na te denken in de training. (cfr. boek The Cognitive Horse van Francesco De Giorgio, Jose Schoor). Daardoor wordt de vluchtreflex veel minder sterk. Het paard leert om te verkennen en problemen op te lossen. Daardoor wordt het gelukkiger met zichzelf en veiliger om mee te werken. Ze gaan ook regelmatig mee op tocht met de fiets zodat ze de wereld leren kennen Als de verkoop pas na de leeftijd van 4 jaar gebeurd, zijn ze ook ruiter mak (nog niet getraind).

Te Koop
Op termijn zijn er 2 hengsten te koop. Hidalgo 1,5 jaar en Orion 2,5 jaar: 2 volle broers. Zij worden in principe pas in 2018 respectievelijk 2017 verkocht. Als iemand ze samen neemt en ze kunnen samen blijven, kan overwogen worden om Hidalgo vroeger te verkopen. Daarnaast is er ook nog Florido, hengstenveulen van 2016. Verkoop is nog niet zeker.